信州大学

2011年01月18日
■GCOE■国際特別講演会開催のお知らせ
講師:イギリス マンチェスター大学
Faculty of Life Sciences Senior Lecturer,
Dr.William Irvin Sellers
開催日:2011年2月18日

グローバルCOEでは、イギリス・マンチェスター大学 Faculty of Life Sciences,
Senior Lecturer, Dr. William I. Sellersをお招きし、国際特別講演会を
下記のとおり開催いたします。

大勢の皆様のご参加をお願い致します。

講師:マンチェスター大学 Faculty of Life Sciences
     Senior Lecturer, Dr. William Irvin Sellers

演題 :Back to the bones: fossil gait reconstructions using multimodal modelling

日時 :平成23年2月18日(金) 13時30分〜14時30分

場所 :繊維学部 講義棟31番講義室

講演要旨 : Predicting how fossil animals move should be straightforward
if we have an adequate knowledge of the anatomy and physiology of the target
species. Unfortunately the shopping list of the information we need to make a reliable prediction is daunting even for a living animal and is unlikely to be ever achieved in
full for a fossil. We therefore need to make much better use of the information that we have. Most approaches rely heavily on statistical inference based on studies of living animals and the ranges of estimates produced are often very large.
However we are not yet taking full advantage of all the information available in the fossil record. In particular we can gain considerable benefits by combining muscle based techniques such as multibody dynamic analysis (MBDA) with bone based techniques such as finite element analysis (FEA). MBDA techniques are sensitive to the amount of muscle assumed and this is a highly variable quantity and not directly available from the fossil record. However we know from safety factor studies that bone stresses are kept within reasonable limits and we can thus use FEA to rule out many of the generated locomotor patterns that overload the skeleton. The combination of the two approaches - or modifications thereon - can lead to much tighter predictions and the holy grail of integrated modelling systems where minimising bone stress is one of the optimisation goals may allow us to predict a usefully narrow functional bracket for possible locomotor behaviour in fossil animals.

HP:http://www.animalsimulation.org/

開催日 2011.2.18
開催時間 13:30〜14:30