イベント情報 > イベント情報詳細

イベント情報詳細

2014.09.26

10月10日(金) 第6回国際交流セミナー 第73回フレッシュキャンパスセミナー共同開催のお知らせ

この講演では、近年の金融業界を襲った金融スキャンダルを紹介します。近年の金融スキャンダルにより、金融業界を一変させ、金融業界内では倫理的な次元を考慮する必要性などが求められてきています。「倫理的に良い銀行はありえるのか?」、または「お金と倫理は共存できるのか?」のような問題を一緒に考えていきます。その上で、お金と倫理の融合は可能だとう主張とその根拠などをお話します。

In this talk I will introduce the audience to recent scandals that have struck the Banking system in recent years. Those have called for a need of an ethical dimension within the financial industry. Can we have morally good banking? Or Money and Morals are at odds? I will argue that a synthesis between the two is possible if we focus on virtues and being rather than profits and actions.

【題 目】

考える人は生き残れる:Virtue Ethics in Banking, what do you think?~哲学者である金融家が診る金融スキャンダルの真相と金融業界の倫理・道徳~

【講 師】

Carlo Cogliati (カーロ コグリアティ)氏   (同時通訳有)

【略 歴】

現職:Carlo Cogliati is a Managing Director at Barclays responsible for the risk management and  trading of the counterparty risk for EMEA and Asia (derivatives and loan portfolio).
経歴:He joined Barclays in early 2007. Prior to this, he worked at Bankers Trust, UBS, and Dresdner Bank trading derivatives  across different asset classes (rates, credit, structured credit, emerging markets) since early the 90s.
学歴:He holds a BSC in Economics from Bocconi University, an MBA in Finance and Statistics from Vanderbilt University, a Hon BA and an MA in Philosophy and a Diploma and a PhD in Theology from Cambridge University. He was visiting graduate student at the Center for Philosophy of Religion at Notre Dame University, and Spalding Fellow in Comparative Religions at Clare Hall, Cambridge University. He is the co-editor of Creation and the God Abraham (Cambridge University Press, 2010)

【司 会】

高野嘉寿彦 (信州大学全学教育機構教授)・奉  鉉京(信州大学全学教育機構准教授)

【日 時】

平成26年10月10日(金) 18:00~19:30 (お話と質疑応答)

【場 所】

信州大学 経済学部新棟1F 第一講義室 (信州大学西門を入り、左に見える建物の1F)
松本キャンパス北側(美須々ケ丘高校南側と東側)に市営蟻ケ崎有料駐車場あり
聴講自由 (定員100名。申し込み不要)

【主催・企画運営】

信州大学全学教育機構(SGE)-国際人として人間力向上シリーズ

【お問い合わせ先】

信州大学学務課「国際交流セミナー」係 Tel.0263-37-2193(直通)  内線2276
※講演終了後、講演者を囲んで懇親会を開きます。会費2,500円+飲物代。要申込。締切10月8日[水]正午。予約先:奉鉉京委員 Tel. 0263-37-3131(直通) 内線7271 hkb22【at】shinshu-u.ac.jp 【at】を@に変えてお送りください。

※ポスターはーこちらから。